Pitanja koja nedostaju u Popisu 2011

U Republici Srbiji se odvija popisivanje stanovništva, domaćinstava i stanova od 1. do 15. oktobra. Bio sam te sreće da su kod mene popisivači došli već drugog dana dok sam bio kod kuće. Kako na sajtu Zavoda za statistiku piše, popis treba da nam da odgovore na pitanja „Koliko nas je?“, „Ko smo?“ (starost, pol, obrazovanje, zanimanje…) i „Gde i kako živimo“ (vrsta stana, opremljenost stana osnovnim instalacijama vode, struje…). Imate dva pitanja na koja nemate obavezu da date odgovore, a to su nacionalna pripadnost i veroispovest. U odnosu na prethodni popis iz 2002. godine dobićemo podatke o osobama sa invaliditetom, o vanbračnim zajednicama, kompjuterskoj pismenosti, beskućnicima… Popis 2011

Što se domaćinstava tiče, dobro je saznati koliko građana ima kupatilo, nužnik (sa ili bez ispiranja), električne i vodovodne instalacije, grejanje. Međutim, to su vrlo šture informacije o stanju domaćinstava u Srbiji. Da bi se saznao standard građana, treba postaviti i sledeća pitanja, koja nažalost sada nisu uključena:

 • Da li imate telefonski priključak?
 • Da li koristite mobilni telefon?
 • Da li koristite internet u svom domu?
 • Da li imate frižider?
 • Da li imate zamrzivač?
 • Da li imate televizor? Koliko?
 • Da li imate mašinu za pranje veša ili perete ručno?
 • Da li imate mašinu za pranje sudova ili perete ručno?
 • Da li kupujete dnevnu/nedeljnu/mesečnu štampu?
 • Kako se informišete?
 • Da li kupujete knjige?
 • Da li idete u pozorište/bioskop?
 • Da li idete na letovanje/zimovanje?

Sa ovim i nekim dodatnim pitanjima dobila bi se znatno kompletnija slika Srbije. Saznali bi koliki je standard života u Srbiji i koji delovi zemlje su razvijeniji, mada se to već zna. Nadam se da će se u sledećem popisu uvesti konkretnija pitanja, koja prate vreme u kojem živimo.

Dodatak br. 1: Pored gore navedenih pitanja, u sledećem popisu bi bilo dobro saznati i koliko građana govori strane jezike i koje.

Na tviteru sam dobio poruku od @shalarmantan da nedostaje pitanje – Da li ste nezaposleni? To je potpuno tačno jer je izjašnjavanje o aktivnosti vrlo zakomplikovano i nemate jednostavan odgovor – nezaposlen, već vas pitaju da li ste u nedelji koja je prethodila popisu obavljali neki posao bar jedan sat, da li ste u prethodne četiri nedelje tražili posao ili pokušali da započnete sopstveni posao, da li biste mogli da počnete da radite u naredne dve nedelje ako vam se ponudi posao…

Ako imate još neko pitanje koje se ne nalazi na sadašnjem popisu, a moglo bi biti postavljeno, napišite u komentaru ili na tviteru @salemax. 🙂

Napomena: Ako želite da pročitate sva pitanja sa popisa, pogledajte na strani Zavoda za statistiku, gde možete da vidite kako izgledaju obrasci za popis (u pdf formatu).

Advertisements

9 thoughts on “Pitanja koja nedostaju u Popisu 2011

 1. Iva

  Poslednje bi sigurno pobilo opštu tvrdnju da svi imaju za letovanje i zimovanje a ostalo bi pokazalo kakvih sve nesrećnika ima kod nas. Odličan, odličan tekst.

  Odgovor
  1. Saša Antonijević Autor članka

   Ljudima u gradskim sredinama su smešna pitanja o nužniku sa i bez ispiranja i vodovodu, ali u Srbiji ima puno domaćinstava koja to nemaju. Čak i neke škole imaju poljske toalete.

   Odgovor
 2. opetnaistommestu

  Sale, moram da branim struku. Cilj popisa nije da se utvrdi ekonomski standard populacije. Čak ni ne postoji pitanje o nivou zarada u domaćinstvu. Cilj je da se utvrde trendovi prirodnog i mehaničkog kretanja u populaciji i informacije o kvalitetu stanovanja, ali sa urbanističkog aspekta koji ne podrazumeva tv, štampu, knjige i ostalo što si naveo. Razumem šta si hteo da kažeš ali to jednostavno nije cilj popisa. Za to služe razna sociološka i ostala istraživanja. E, sad, razlog za nepostojanje ovakvih pitanja je jednostavan – popisivač bi smarao ljude dva sata. 🙂 I ovako je ovaj popis revolucionaran u odnosu na prethodne jer je skoro dupliran broj pitanja i kada popisujem zaista ostanem oko pola sata u prosečnom domaćinstvu.

  Odgovor
  1. Saša Antonijević Autor članka

   Postoji pitanje da li znate da se koristite internetom (pored pitanja o vordu, ekselu i el. pošti), ali nema pitanja da li u domaćinstvu imate internet i ako imate – koji. 😉

   Odgovor

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s