Nova opcija na Fejsbuku – Mini news feed

Prvo što sam danas uočio kada sam otišao na Facebook je nova opcija sa desne strane. Na početnoj strani Fejsbuka, na mestu gde su stajali događaji na koje ste pozvani i na koje idete, kao i rođendani prijatelja i nezaobilazne reklame, sada se nalazi jedan uzani news-stream ili mini news feed koji vam pokazuje apsolutno sve aktivnosti prijatelja i stranica. Celom svojom visinom na desnoj strani u trenutku nastanka izlaze svi statusi, fotografije, komentari statusa, fotografija i veza, sviđanja, podeljene veze i nova prijateljstava. Čak se vide komentari prijatelja na status ili fotografiju ljudi sa kojima niste prijatelj. Takođe, tu su i sve aktivnosti Fejsbuk stranica. Na sam tok aktivnosti ne možete da utičete, da možda nešto uklonite da se ne bi više ponavljalo.

Kada kliknete na neku od aktivnosti, koje se same ređaju odozgo, otvara vam se oblak ili prozor u levu stranu gde detaljnije možete videti aktivnost. Dosta liči na tajmlajn (timeline) na Tviteru, gde se otvara prozor udesno sa detaljima tvita. Mogu samo da predpostavim da Fejsbuk planira da uvede nešto novo, a što liči na Tviter. Ako uzmemo i informaciju da će se u FB možda integrisati i muzički servis, možda je ova nova opcija samo deo priprema da se preuredi početna strana i napravi mesto za nove servise.

Za sada na početnoj Fejsbuk strani nema reklama, pa pretpostavljam da je ovo samo prelazno rešenje koje su uključili malom broju korisnika.

Ovde možete videti screenshot moje početne strane na Fejsbuku. Zbog poštovanja privatnosti svojih prijatelja, zamutio sam imena i fotografije. Kliknite na fotografiju da biste je videli u većem formatu.

Mini news feed

Facebook početna strana sa novom opcijom - mini news feed-om

Toliko za sada, ako bude novih vesti, obavestiću vas.

Dodatak br. 1 (23. jun): Nije prošlo ni 24 sata od objavljivanja ovog teksta i dogodilo se nešto što sam očekivao – pojavile su se reklame. Sada mini news feed, kako sam ga nazvao, zauzima manje mesta, tačnije gornju polovinu prethodne veličine, a u donjoj polovini se nalaze sponzorisane objave i reklame. Promenu možete videti na novom screenshot-u.

MIni news feed sa reklamama

Dodatak br. 2 (24. jun): Pokazuje se da je nova opcija još uvek u razvoju, jer povremeno dolazi do vraćanja mini news feed-a na prvobitnu veličinu, odn. nema reklama i sponzorisanih objava.

Dodatak br. 3 (oktobar): Fejsbuk je ovu opciju nazvao Ticker i postepeno počeo da pušta svim korisnicima. Pored toga je potpuno promenio izgled profilne stranice koja se sada zove Timeline.

Advertisements

3 thoughts on “Nova opcija na Fejsbuku – Mini news feed

  1. Povratni ping: Sudbina Google+ u kompanijama « Saša Antonijević

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s