Ekonomija kao propali bokser

Koliko će nam trebati vremena za oporavak ekonomije koja je i ranije bila u lošem položaju? Ne volim izgovore – „Kriza je u celom svetu, neke države su u još goroj situaciji“. Naravno da čitav svet prolazi kroz ekomomsku krizu, ali to ne treba koristiti kao izgovor za ne činjenje, jer je svaki slučaj jedinstven i zahteva drugačiji pristup.

Fenomenalni Koraks je napravio odličnu karikaturu. Premijer pokušava da podigne ekonomsku krivulju na grafiku svirajući u frulu, kao što to rade Indusi sa kobrama. Međutim, ova naša ekonomija je najblaže rečeno zaspala. Neću da dajem savete kako ona treba da se probudi, jer bih radio besplatne konsultantske usluge, ali ću se malo našaliti kroz zanimljive primere.

Ekonomska kriza

Koraksova karikatura

Ovu ekonomsku krivu treba probuditi energetskom bombom, nečim što će je brzo podići na noge. Nekim energetskim pićem, odnosno sa par velikih investicija. Kada ekonomija stane na krhke noge, treba preći na pojačanu ishranu, bogatu proteinima, koja će joj uvećati masu. Ekonomiju treba orijentisati na izvoz koji će nam doneti svež novac. Ne treba prodavati samo sirovine ili poluproizvode, već gotove proizvode koji će doneti zaradu. Sledeći korak su vežbe za mržavljenje. Ne možete da imate dobre rezultate ako vam nešto smeta, a to je deo vas. Mislim na reorganizaciju svih državnih/javnih/gradskih preduzeća koja su i dalje čuvari socijalnog mira. Prevelika je birokratija. Ljudi koji ostanu bez posla će imati mogućnost da se zaposle u novim kompanijama. Kada se sve to završi, neophodno je stalno održavanje kondicije, uzimanje proteina i vitamina, odnosno ulaganje u razvoj, kako zaposlenih tako i tehnologije. Ako se to ne uradi, doćiće do jo-jo efekta i posle određenog vremena će kriva ponovo krenuti na dole.

Privreda nam je kao propali profesionalni bokser koji se zapustio i ugojio, više ne može da se takmiči sa konkurencijom. Nije lako da povrati snagu i kondiciju, ali uz naporan rad i to je moguće. Kako je mogao Roki? 😉

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s