Snaga informacije

Stvorili su je šezdesetih godina prošlog veka kao mrežu komunikacije koja će preživeti nuklearni napad. U to doba hladnog rata, ministarstvo odbrane SAD je tražilo načine za siguran prenos informacija, čak i u slučaju da se ostali kanali prekinu. Razvijali su mrežu i otkrili da mogu da je iskoriste i za druge svrhe, informacione, komercijalne i za prenos podataka. Otvorili su mrežu za javnost i stvoren je novi medij. Internet. Danas postoji oko dve milijarde internet korisnika. www

Svrha medija je da prenosi informacije. Ko ima informacije može da upravlja ljudima. Ako jednu informaciju plasirate, a ona je lažna ali to mnogi ne znaju, i ponavljate je nebrojano mnogo puta, onda će korisnici verovati u tu informaciju. Ali šta se dogodi kada neko dođe u posed tajnih informacija i objavi ih na internetu? U ovom slučaju mislim na WikiLeaks. Imaju više od 250 hiljada dokumenata različitog nivoa tajnosti koja su bila u vlasništvu vlade SAD. Samo mali deo je objavljen, a već je napravio velike probleme. Objavljena je istina.

Interpol je raspisao crvenu poternicu za Asanžom koji je osnivač Vikiliksa. Obaraju se sajtovi Vikiliksa koji objavljuju ova dokumenta, ali to daje sasvim drugačiji efekat – sve je više sajtova koji pružaju pomoć Vikiliksu. Korisnici interneta dalje šire informacije i istina dolazi do sve više ljudi. Da bi se to sprečilo, Vlada SAD je upozorila studente da ne spominju Vikiliks na Tviteru, Fejsbuku i drugim društvenim mrežama ukoliko žele da se zaposle u državnoj administraciji, ali i u privatnim kompanijama. Bez obzira koliko ste podesili nivo privatnosti na društvenim mrežama, te informacije neko zna. Da li će ovo zaustaviti širenje informacija. Ne, sigurno! Niko ne može da ubije informaciju! Ona će pronaći put do onih kojima je potrebna i koji je traže.

Internet se pokazao kao medij koji se ne može lako kontrolisati. Informacije i dokumenta se razmenjuju. Da bi se sve ovo zaustavilo potrebno je da se i internet uništi, a to je skoro nemoguće jer je mreža ogromna i koristi puno različitih načina povezivanja. Interenet je prerastao prvobitni sistem. Sada je samoodrživ. To je snaga informacije.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s