Tri praseta, vuk i košava

Bila jednom tri praseta. Oni su bili braća po majci – krmači, a očevi – veprovi su im bili različiti. Tako je najmlađe prase bilo malo rastom i volelo je da se igra i zvalo se Mrvica. Drugo prase je bilo debelo, zvalo se Bucko i više je volelo da vreme provodi u nekom restoranu. Treće i najstarije prase je bilo čupavo i zvalo se Čupko. On je bio vredno i uzorno prase.

Kada su dovoljno porasli, majka ih je poslala u svet da se sami brinu o sebi. Nisu otišli daleko, negde u okolinu Beograda i odmah su odlučili da sagrade sebi kuće. Mrvica nije hteo da se umara i troši vreme za provod na pravljenje kuće, pa je sagradio kuću od slame. Bucko je napravio svoju kuću od dasaka, a Čupko je ozbiljno pristupio izgradnji te je napravio kuću od cigle.

Pošto su kuće napravili pored šume, video ih je vuk Vučko. On je bio poznat po tome što je svima rušio kuće duvajući u njih. Jednog dana je došao kod Mrvice i počeo da duva. Lako je oduvao kuću od slame, tako da je Mrvica pobegao kod brata Bucka. Vuk je potrčao za njim i stigao do Buckove kuće. Počeo je da duva i posle par minuta je srušio i ovu kuću. Mrvica i Bucko su pobegli kod brata Čupka. On ih je pustio u kuću i ponudio ih pićem, da se malo smire. Vučko je pokušao da oduva i ovu kuću ali bezuspešno. Odustao je i vratio se u šumu, a posle par dana je otišao na visinske pripreme gde je vežbao duboko disanje. Za to vreme braća su dogradila dva sprata na postojeću kuću. Nisu stigli da traže dozvolu za dogradnju, jer je bilo pitanje opstanka tako da im je svaki dan bio važan. Kada su završili gradnju bila je duboka jesen i počela je da duva jaka košava. Ušli su u kuću i uključili grejanje. Vetar nije popuštao, naprotiv, bio je sve jači. Pošto su na brzinu sagradili kuću, nisu pojačali temelje pa se kuća klimala pod naletima košave.

Tada se i Vučko vratio sa priprema, gde mu je spirometar pokazao da je značajno povećao kapacitet pluća. Stao je ispred Čupkove kuće i počeo da duva. Naleti košave i Vučkovo duvanje, u kombinaciji, su posle dobrih pola sata srušili zgradu od cigle. Prasići su bili zatrpani ispod ruševine i Vučko je krenuo da ih traži. Kada ih je izvukao iz srušene kuće rekao im je da neće ništa da im uradi jer je sada vreme posta i da on ne jede meso, ali da iz ovog događaja nauče lekciju da moraju da grade planski i ne žure, jer što je brzo to je i kuso. Takođe, skrenuo im je pažnju da se sve može postići ukoliko se stvarno želi i ako se vežba, a to je pokazao rušenjem njhove kuće.

Prasići su tada otišli u kod arhitekte da im napravi građevinski projekat, a vuk je kao veliki vernik otišao do crkve da se pričesti. 🙂

Tri praseta

Tri praseta, slika iz knjige objavljene 1905. godine

Advertisements

2 thoughts on “Tri praseta, vuk i košava

  1. Milena

    Prepoznajem elemente dragog mi ekspresionizma 😀 Mada, ova tri simpaticna praseta i vuk vucko sa njima govore mi da je i Dositej imao svog udela:) Majstorski, nema sta! Tako treba nastaviti! A poruka uvek stize tamo gde treba!:-)

    Odgovor

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s