Uvid država u Guglove podatke

Google je predstavio svoju novu aplikaciju Government Requests, koja nam pokazuje koje su vlade država tražile uvid u Guglove podatke ili tražile brisanje određenih podataka iz baze. Takođe se navodi koliko puta je svaka država to zahtevala. Mapa pokazuje broj zahteva koje je Gugl primio u periodu između 1. jula 2009. i 31. decembra 2009. godine.

Government requests

Države su tražile uvid ili brisanje podataka iz baze, međutim ova alatka ne daje informacije o broju zahteva koji su poslali pojedinci. Razlozi za uvid u bazu podataka su različiti, često zbog istrage i potrebnih informacija o pojedincima koje ispituje policija. Na primer, Nemačka je tražila brisanje podataka o sajtovima koji promovišu nacizam, negiranje Holokausta, nasilje i pornografiju. Brazil i Indija su tražile brisanje određenih informacija sa Guglove društvene mreže Orkut jer su se neke osobe lažno predstavljale i kvarile ugled pravim osobama. Podaci za Kinu nisu objavljeni jer Kina smatra da su zahtevi za cenzuru državna tajna i da to Gugl ne sme da objavi.

Što se tiče našeg regiona, vlade Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore nisu tražile ni uvid ni brisanje podataka. Slovenija i Makedonija su imale manje od 10 zahteva za uklanjanje podataka.

Gugl navodi da će dalje razvijati ovu alatku i da ćemo kasnije biti u prilici da dobijemo detaljnije informacije o ovoj materiji.

Advertisements

2 thoughts on “Uvid država u Guglove podatke

 1. webnomad

  ovo inače važi i za YouTube, odnosno državne agencije mogu da traže uklanjanje sadržaja i odatle, a zašto se ne uklanjaju spotovi, treba pitati ove naše. Možda da im pošalješ link, verovatno nisu upućeni 🙂

  Odgovor
  1. Saša Antonijević Autor članka

   Da, važi za celu bazu podataka sa svih Guglovih sajtova uključujući i YouTube. Što se tiče naših, pretpostavljam da nisu ni čuli da postoji ova mogućnost 🙂

   Odgovor

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s