Koliko košta da se zaposlim?

Nedavno,  dok sam razgovarao sa prijateljima, jedan me upita:

-Jesi našao posao?

-Nisam. Ova kriza se oseća i u ponudi radnih mesta. Nema mnogo ponuda, a i drastično manje poslodavci pozivaju na razgovor kada im pošaljem prijavu.

-Da. A koliko ti hoćeš da daš da se zaposliš?

-Kako to misliš? Da platim da bih se za poslio? Ne, ja tražim posao regularnim putem. Neću da nekome dajem novac da bi me primio da radim. Mogu da budem na probnom radu uz malu platu ili da volontiram neko vreme, ali ne, neću da dajem pare nekome da bi me zaposlio.

Posle smo nastavili razgovor nekom grugom temom. Ovo nije prvi put da čujem da ljudi plaćaju svoje radno mesto. To nije u redu, nije po zakonu i treba kazniti svakoga ko traži novac od svojih (budućih) zaposlenih. Ako im je teško da odaberu dobrog kandidata, neka mu daju da radi mesec, dva, uz neku nadoknadu. Ko želi da radi, pokazaće šta zna, i biće dovoljno i mesec dana da se dokaže, mada se to vidi već prve nedelje.

Potraga za poslom se nastavlja.

UPDATE: Posle duge potrage, zaposlio sam se u jednoj dobroj kompaniji. Primili su me na osnovu mojih znanja i sposobnosti. Poruka svima koji traže posao je da budu uporni, da nastave da uče i posle završetka formalnog obrazovanja, da se usavršavaju u svojoj oblasti interesovanja, da uče strane jezike, a posebno engleski koji se najviše traži… Srećno!

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s